Creativiteits-uitval

Creativiteit is er altijd. Mensen zijn creatief. Als we niet creatief waren dan liepen we nog in ons blootje rond op de savanne, of nee, we zouden er niet eens – meer – zijn. Mensen zijn bijzonder creatief, vergelijk een mens maar eens met een vogelbekdier of een Russische dwerghamster. En een bever, die een dam bouwt, is niet creatief; hij doet gewoon wat in zijn genen zit. In onze mensengenen zitten echter de Hoover-dam, de Hubble-telescoop en Vanilleijs met slagroom. Overal om je heen, waar je ook kijkt zie je dingen die door mensengevoel, -gedachten en handen gemaakt zijn; creativiteit.

Een les over wat creativiteit is – of eigenlijk niet is
Klassengesprek: vraag aan de kinderen “Wat is creativiteit?” Schrijf de antwoorden op het bord. Leidt het gesprek naar de creativiteit die overal om ons heen te vinden is.

In kunst, muziek, maar eigenlijk in alles wat door mensen gemaakt is. Concludeer dat creativiteit alles is dat nieuw verzonnen of gemaakt is en dat mensen graag willen hebben omdat het mooi of nuttig is. Betrek dit op de beleving van de kinderen; speelgoed, spelletjes, computers, wc, eten, etc.

Draai de gedachtengang nu om. hoe ziet de wereld eruit als de resultaten van die creativiteit ontbreken? Geen spelletjes? Geen wc?
Maak het moeilijker door het volgende voor te stellen. Vannacht zijn alle mensen in hun slaap van hun creativiteit beroofd door buitenaardse wezens die extra creativiteit nodig hadden. Niemand is meer creatief! Wat nu? Wanneer loopt het mis?

Het resultaat van deze les is dat kinderen besef krijgen van wat creativiteit is en het belang ervan voor jezelf en de wereld.

Extra: creativiteit is niet altijd positief. Laat kinderen voorbeelden geven van positieve én negatieve creativiteit (wapens, leugens, etc.)

Koppelingen met wereldoriëntatie, geschiedenis, natuur & techniek en aardrijkskunde

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s