Deze week een drieluik over en met associëren, vandaag deel drie.
Je hebt vast wel eens met een woordveld of woordweb gewerkt. In deze blogpost een beeldvariant daarop. Bij een woordweb schrijven de kinderen steekwoorden op m.b.t. alles wat ze weten over een bepaald woord of onderwerp. Of, een stapje verder, alles wat ze associëren met dat woord. Datzelfde kun je natuurlijk ook in beeld doen, met tekeningetjes.
Lesidee: Breng woorden in beeldIeder kind heeft een stuk tekenpapier voor zich en kleurpotloden in de aanslag.
Geef ieder kind een woord. Ze moeten dit woord geheim houden. De opdracht luidt: maak tekeningen die bij dit woord horen, maar je mag het woord zelf NIET tekenen.
Voorbeeld: ‘huis’, daarbij kunnen tekeningen gemaakt worden van een brievenbus, een boom, een auto, een hondje + hok, fietsenrek, sleutel, krant, baksteen, etc. Maar dus niet van een huis. Straks moeten de andere kinderen raden wat het startwoord is geweest. Dus het is belangrijk om dingen te tekenen die iets met het woord te maken hebben maar het niet te snel prijsgeven. Dat is de uitdaging.
Deze activiteit kan ook in groepjes gedaan worden. De kinderen in een groepje associëren gezamenlijk op het gegeven woord en maken ieder een aantal tekeningetjes op een groot vel papier. De kinderen kunnen nu overleggen of de associaties, die ze verzinnen bij het startwoord, dat startwoord niet te snel weggeven.
Het maken van een beeldweb stimuleert de kinderen om beeldend na te denken over wat een bepaald begrip voor een betekenis heeft en welke verbindingen er zijn met de omgeving. Het is mooie opstap naar mindmappen en kan net als een woordweb bijvoorbeeld gebruikt worden bij het verkennen van bijv. een werkstuk.
Voorbeeld: een beeldweb voor ‘broeikaseffect’.
Koppelingen met mindmappen, associëren, tekenen, beelddenken, wereldoriëntatie