Het bord der 7 vaardigheden

Deze week een 3-luik over creatief waarnemen – vandaag deel twee.

Waar komt Tangram vandaan? Misschien vroeg een koning op zijn verjaardag “snij die vierkante taart maar in 7 stukken”. Et voila!

Je hoeft geen snaartheoreticus te zijn om te zien dat je met een Tangramspel allerlei activiteiten kunt doen die met creatief waarnemen te maken hebben. Dus we schakelen snel over naar het lesidee van vandaag.

Lesidee: Samen Tangrams duiden

Voor deze activiteit heb je per twee leerlingen een Tangramspelletje nodig. De kinderen kunnen natuurlijk een eigen Tangramspel maken van karton.

Vertel iets over de achtergrond van Tangram. Op de Engelstalige Wikipedia – http://en.wikipedia.org/wiki/Tangram – staat een interessant artikel over Tangram met historische achtergronden, puzzels en links. Je ziet dat je Tangram kunt koppelen aan lessen als wereldoriëntatie (bijv. over het ontstaan van rages en hypes) of rekenen/wiskunde (bijv. geometrisch vormen en puzzels)

 

Laat de kinderen met de Tangram spelen en een paar Tangramfiguren naleggen. Sommige zijn makkelijk, andere heel lastig (zie afbeelding hiernaast van Sam Loyd’s Paradox).

 

Nu gaan de kinderen in koppels verder met per koppel 1 Tangramspel. Kind ‘a’ legt willekeurig een figuur, die absoluut niet iets hoeft voor te stellen. Wat het voorstelt, dat is aan kind ‘b’. Kind ‘b’ vertelt aan kind ‘a’ wat hij of zij in de Tangram ziet.  Daarna mag kind ‘b’ één stukje (een ‘Tan’) op een andere plek leggen. Nu moet kind ‘a’ vertellen wat deze nieuwe tangram voorstelt. Etc.

Daar wilde ik het vandaag bij laten. Plaats een reactie met jouw Tangram-Waarneem idee. Veel plezier!

Koppelingen met creatief waarnemen, rekenen/wiskunde, wereldoriëntatie

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het bord der 7 vaardigheden

  1. Haak aan zegt:

    Er is ook een ei-vormige variant op het tangramspel (wordt nog wat lastiger om daar de oorsprong van te vinden ben ik bang). Ik heb een houten variant maar weet niet waar het idee vandaan komt. Wat daarbij erg leuk is is dat je verschillende vogels ‘uit het ei’ kunt laten komen (en andere figuren natuurlijk).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s