Als helden dromen… (lesidee superhelden)

Vandaag sluiten we het drieluik waarin superhelden centraal staat af. Voorlopig, want er zijn nog veel meer leuke creatieve denktechnieken waarbij de kinderen hun heldenkostuums van onder het bed kunnen halen.

Ik beloofde dat dit lesidee over dromen zou gaan. In het vertrouwen dat ik een mooie activiteit zou kunnen verzinnen of vinden, waarin superhelden aan het dromen zijn en nog iets toevoegen aan het reguliere lesprogramma ook.

Lesidee: Waar slapen superhelden, wat dromen ze en wie belt ze wakker?

Laten we van start gaan om aan de kinderen te vragen welke superhelden zij allemaal kennen. Maak er een lijst van op het bord en vraag tijdens dit klassegesprek naar bijzonderheden over de helden die genoemd worden. En dat hoeft niet te stoppen bij Supermario, Lara Croft of Zelda, maar de Grote Smurf en Bobo mogen ook meedoen.

Laat ieder kind (je kunt ook in tweetallen laten werken) een superheld uitkiezen.

Kies uit een of meer van onderstaande opdrachten. Verdeel ze over de week.

Opdracht: Denk na over de slaapkamer van jouw superheld. Het moet een slaapkamer zijn die bij jouw superheld past. Attributen, meubilair die logisch passen bij jouw held. Maak daar een mooie tekening van. En… teken ook het bed van de superheld, waar de superheld in ligt te slapen!
Denk ook eens na over de wekker, knuffel en nachtlampje van de superheld.

Opdracht: De superheld ligt te slapen. Opeens begint hij of zij te draaien en te zuchten. Het is duidelijk dat de held aan het dromen is. Maar waarover?
Verzin een droom die helemaal NIET past bij de superheld. Een droom waarin de superheld dingen meemaakt die niets te maken hebben met het dagleven van hem of haar.  In een volgende stap kunnen de kinderen deze droomfiguur uitwerken in een antiheld c.q. tegenpool van de slaper.

Opdracht: De telefoon gaat! Onze superheld schrikt wakker. Het is… Napoleon! Hij heeft dringend assistentie nodig bij het oversteken van de Berezina! Soldaten hebben het vreselijk koud, de brug is bezweken. Hoe lost de superheld deze kwestie op. Uiteraard kan de superheld voor het zelfde geld uit bed gebeld worden door Ceasar,  Nebukadnezar of een ander historisch figuur, die de hulp van de superheld hard nodig heeft in een kwestie van historisch belang.

Opdracht voor jezelf of in de teamkamer: Kies jouw superheld en vraag je af hoe hij of zij morgen de lessen die op het programma staan zou invullen. En doe dat dan op die manier. Wanneer merken de kinderen het, en waaraan? Kunnen ze raden wat je aan het doen bent? Welke held staat er voor de klas?

Koppelingen met vooronderstellingen (omkeren), wereldoriëntatie, geschiedenis, analogieën, metaforen.

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Als helden dromen… (lesidee superhelden)

  1. jonne zegt:

    leuke ideeën! dan je wel!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s