I Robot

Vorige keer hebben we handleidingen gemaakt. Vandaag gooien we de handleiding weg en gaan we gewoon eens wat lukraak op de knoppen drukken en kijken wat er gebeurt.

Lesidee: Maak een handleiding voor jezelf

Dit lesidee heb ik eerder gebruikt in ‘Kiem – Creativiteit ontdekken’ Een van thema’s daarin is gewoontes en patronen ontdekken om ze daarna weer te doorbreken. Mijn stelling: Je kunt pas goed op zoek naar andere manieren en alternatieve wegen als je je bewust bent van de bestaande patronen, dat ze er zijn en hoe ze er uit zien.

Ik kopieer de beschrijving van deze activiteit in zijn geheel hieronder.

“Soms lijken we net op een apparaat of een robot. Je drukt ’s ochtends op een knop boven op je hoofd en daar ga je. Opstaan, wassen, aankleden, eten, tanden poetsen en naar school. En als je op je neus drukt ga je weer naar huis. Apparaten hebben een handleiding. Daarin staat precies wat ze doen als je op die en die knop drukt. Doe nu eens of jij een apparaat bent. Welke knoppen heb jij en wat doe je allemaal als er op gedrukt wordt? Waar moet je op drukken of kietelen om je aan de gang te helpen? Schrijf dat stap voor stap op. En waar is de aan/uit-knop?”

Ga met klas een gesprek aan over gewoontes en maak de vergelijking met een machine of robot. Vanuit deze vergelijking stel je de kinderen deze vragen.

  • Als je op mijn neus drukt, dan…
  • Als je op mijn navel drukt, dan…
  • Als je aan mijn linkerpink trekt, dan…
  • Als je op mijn schouder klopt, dan…
  • En de kinderen vullen daarna aan.

Laat de kinderen een tekening van zichzelf maken en daarin aangeven waar ‘de knoppen’ zitten en wat er gebeurt als je er op drukt. Moet je er zelf op drukken? Of mogen ouders, leerkrachten en vriendjes er ook aan komen?

Er kan natuurlijk ook een LIVE demonstratie van de robot gegeven worden voor de klas. Maak van een kartonnen doos een robothoofd en zet die op.

Beep, beep!

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s