Flash your badge! CBE (season 1, part 3)

In de derde aflevering van CBE worden kinderen beëdigd – wanneer heb je dat woord voor het laats gebruikt? – tot Special Agent van de Central Bureau of Exploration.

In de eerste aflevering van CBE hebben we een profielschets gemaakt van ‘de ontdekker’; karaktertrekken en eigenschappen. Vandaag vragen de kinderen zich af wat hen tot CBE-Agent maakt. Een beetje spiegelen. Welke eigenschappen heb ik, die ik goed kan gebruiken bij mijn eigen ontdekkingswerk? En welke zou ik er nog wel bij willen hebben?

Lesidee: Maak een CBE Special Agent badge + gezamenlijke beëdiging.

Vertel de kinderen, dat ze met het onderzoek, dat ze in de vorige aflevering van CBE hebben verricht, gepromoveerd zijn tot gediplomeerd ontdekker bij het CBE. Daar hoort een badge bij, die je op kunt spelden of uit je portemonnee kunt ‘flashen’. Die badge gaan de kinderen maken.

Je kunt een sjabloon voor een CBE-badge-sjabloon (er staan twee badges op, druk af op 100%). Maar de kinderen kunnen er natuurlijk ook zelf een ontwerpen. Verder moeten de kinderen een foto – op pasfotoformaat – van zichzelf meenemen (hoeft natuurlijk geen pasfoto te zijn, een printje is ook goed). Eventueel heb je plastic hoesjes om de badges in te steken. De badge kan bijvoorbeeld met een veiligheidsspeld worden ‘opgespeld’.

Op de badge komt een de foto van de Special Agent, en er worden naamgeboortedatum en ‘datum in dienst’ op ingevuld. Op de achterzijde worden speciale, bijzondere ontdekkers-eigenschappen van de agent ingevuld; kan goed observeren, is geduldig en/of nieuwsgierig, etc.

Haal de profielschets van ‘de ontdekker’ uit aflevering 1 nog eens tevoorschijn. Hangt die misschien nog in de klas aan de muur? Laat de kinderen, ieder voor zich, nadenken over twee eigenschappen die in deze lijst genoemd worden, en die van toepassing zijn op henzelf. Als ze er niet bij staan, mogen de kinderen twee ‘nieuwe’ eigenschappen voor zichzelf noemen.

En welke eigenschap (een of twee) zien de kinderen in de lijst staan, die ze nog niet hebben maar graag zouden willen hebben en/of ontwikkelen; waar zijn ze jaloers op?

Deze eigenschappen noteren de kinderen achterop de Special Agent badge. Op de voorzijde plakken de kinderen hun pasfoto en vullen naam, geboortedatum en ‘datum in dienst’ in. Handtekening eronder – misschien heb je nog ergens een mooi stempel liggen – dubbelvouwen langs de stippellijn en klaar is klara!

Maak er een gezamenlijk plechtig moment van om de hele klas te beëdigen tot Special Agent van het Central Bureau of Exploration. Zet een spannend muziekje op als trailer voor de CBE-lessen.

Nu zijn ze klaar voor hun eerste veldopdracht. Daarover meer in de volgende aflevering van CBE.

Extra: Geef ieder kind zo’n ouderwetse archiefmap om alle verslagen en rapporten over hun ontdekkingen in op te bergen.

Met dank aan Partick Jane – Consultant – CBI.

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Flash your badge! CBE (season 1, part 3)

  1. Een mooi voorbeeld kan inspireren, ik kwam niet veel verder dan http://www.fantasiescometrue.com/images/medium/fct_9138e47c2f11e08.jpg Het zou ook mooi zijn als elke CBE-agent een speciale gave zou hebben, zoals superhelden die hebben en dat daar een mooie geschiedenis achter zit. Zoals bij Spiderman, Fantastic Four, Batman, Superman, e.d. of uit de film Man van 6 miljoen, Hulk, onzichtbare man.
    Voer voor nieuwe lessen.

  2. davidvdkooij zegt:

    Wederom dank voor je feedback en input Peter.
    Tegen en tijdens de kinderboekenweek is er uiteraard ruimte voor superhelden op Vindingrijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s