AllesKan – Extra editie Creatief Waarnemen

De zeefdruk ‘Kan met 3 tuiten‘ van Klaas Gubbels heet voor mij ‘de AllesKan‘ om de doodeenvoudige reden, dat je er van alles in kunt zien (en omdat Mignon van Ophuizen hem zo noemt, en die heeft hem boven de eettafel hangen). Creatief waarnemen is een van de kernvaardigheden van creatief denken. Op deze weblog hebben ik en gastbloggers daar al regelmatig aandacht aan gegeven.

Samen met Anouk Wissink (@notjustteach) en haar groep heb ik begin november voor de camera van leraar24.nl gestaan. IJdel als ik ben, wil ik dat graag nog even onder de aandacht brengen, en meer…In het vier-en-een-half minuten durende filmpje staat waarnemen centraal, en het geven van telkens nieuwe betekenissen aan wat we zien. Dat is een belangrijke vaardigheid voor bijvoorbeeld onderzoekers en wetenschappers. Zij nemen waar en stellen vragen: ‘wat kan dit betekenen?’ Op basis daarvan wordt wetenschappelijk ‘giswerk‘ gedaan, er wordt een hypothese opgesteld.

Anouk had de kinderen in haar groep (3/4) van te voren al naar de AllesKan laten kijken. De kinderen hebben meerdere betekenissen aan de AllesKan gegeven én ook hun eigen ‘AllesKannen‘ gemaakt (bekijk de foto-video van de resultaten hier). De verschillende betekenissen die de kinderen hebben verzonnen en verzameld vind je hierna (kijk en lees mee).

Kan met 3 tuiten - Klaas Gubbels

Draak met vleugels en spuwt vuur; Kapot spoor; Hersenen; Benzinepomp met meerdere spuiten; Slingeraapje; Autoweg met parkeerplaatsen en tankstation; Olifant; Vulkaan; Weg/wandelkaart; Wiebelbrug; Muts; Wurm; Inktvis; Buis met water dat in de rivier spoelt; Pakketje; Beest; Theepot met mooie slierten; Boom; Hoe je takken kunt tekenen; Wat ze op de ramen plakken van de Chinees..(teken); Vaas met slingers; Filmcamera (met hendel en daar richt je door…); Ninja; Ruimteschip; Boot; Racebaan; Paal met vlaggen; Schietman; Lijmpot; Stoel met slingers; Tunnel; Gieter; Accu met gebroken kabels; Muziekdoosje (als je eraan draait gaat ie muziek maken); Lijmpot met aan de zijkant 2 gaten; Flatgebouw die in brand staat; Bumper; Vlinder; Meisje met staartje in; Brug – met al die slierten – zijn de golven; Poten van een hark; Pizza met hele lekkere geuren; Robot van Star Wars met 4 armen en laserzwaarden (Grievous)

Zie jij er meer? En de kinderen in jouw klas?

Op de dag van de opnames heb ik een grillig gevormde tak meegenomen naar de school waar Anouk lesgeeft; de AllesTak. De tak doet aan de AllesKan denken, maar dan ruimtelijk i.t.t. plat. Een mooi vervolg op de eerdere waarnemingsoefeningen. Wat er gebeurde dat kun je hier zien: Creatief denken – AllesKan.

Hieronder vind je een aantal lesideeën, die eerder op Vindingrijk verschenen, waarin waarnemen (m.n. kijken) en meerdere betekenissen centraal staan.
Alles kan! Veel leerplezier!

Advertenties

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op AllesKan – Extra editie Creatief Waarnemen

  1. Pingback: Herkenning | AlleskAn en Kunstlokaal №8

    • davidvdkooij zegt:

      De AllesKan van Klaas Gubbels. Hij hangt bij een vriendin van mij boven de bank. En sinds ik haar ken een jaar of 4 nu noem ik hem de AllesKan omdat zij dat ook doet. Klaas Gubbles noemde hem volgens mij “Kan met 3 tuiten” – zo staat hij i.i.g. op internet bij Galerie de Boog. Ik weet niet waar de naam AllesKan zijn oorsprong heeft. Of is het zo’n geval dat meerdere mensen los van elkaar zeggen: “Hé, een AllesKan!” Ik gebruik hem graag om creatief waarnemen mee te illustreren (als een van de basisvaardigheden van creatief denken); Wat kun je allemaal in deze vormen zien? Hoe verandert de betekenis als je hem draai, kantelt of in diapositief bekijkt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s