De kunst van het origineel denken

Koen Crul sluit vandaag een drieluik over creatief denken binnen kunstzinnig vorming af. Op het eerste gezicht paradoxaal; kunstzinnige vorming is toch al creatief? Koen heeft ons in de afgelopen twee aflevering (divergeren & flexibiliteit) laten zien dat het  juist vanwege deze vooronderstelling zo belangrijk is om juist binnen het vakgebied kunstzinnige vorming juist aandacht te geven aan creatief denken. Er komt zoveel méér uit!  Volg ook de weblog van Koen, met veel prachtige lesideeën met betrekking tot Muzisch-Creatieve vorming. Wederom dank voor je bijdrage, Koen!

Creatief denken en kunstzinnige vorming (3)

Na het divergent denken en het flexibel denken komen we aan een derde vaardigheid die kinderen goed kunnen gebruiken in kunstzinnige activiteiten: origineel denken.

Wees creatief, maar er wat van! Verras me! Met deze oproep stimuleer je geen creatief gedrag. Helaas. Het is geen toverspreuk. Creatief werken mag zeker geen stress opleveren, zoals in de opdrachtformulering het moet origineel, nieuw en fantastisch zijn, De uitdaging ligt net in het stimuleren, het prikkelen, uitlokken zowel in de opdrachtformulering als in de coaching, eerder dan de leerlingen onder druk te zetten.

Trouwens, wat voor een leerling nieuw is, is niet altijd origineel voor jou, en dat hoeft ook niet. Geef de leerlingen de veilige ruimte om iets nieuws uit te proberen. In deze bijdrage ontdek je hoe je in kunstzinnige activiteiten die creativiteit kan uitlokken. 

Origineel denken

combinaties maken met een ander element

Origineel denken stimuleert verrassende ingevingen, je daagt je verbeelding uit en dat zorgt soms voor een andere manier van denken. In deze voorbeelden uit de kunsteducatie werken we met bisociaties. Twee elementen die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, verbinden we met elkaar. Zo kom je tot iets nieuws.

Beeld

  • Bekijk enkele afbeeldingen van tropische vissen als inspiratie. Teken twee verschillende vreemde tropische vissen, elk met een duidelijk kenmerk. Verzin nu hoe de nakomelingen van beide vissen eruit kunnen zien, teken ze.
  • Maak in klei een staart, een romp en een kop voor een dier. Wissel ze met elkaar en ontwerp een nieuw beest uit de drie toevallig gekregen onderdelen.

Muziek

  • Verzin een ontbijtmuziekje. Hoe zou dit klinken? Welke instrumenten zou je willen gebruiken?

Drama

  • Speel een scène waarbij je bij je buurman komt klagen over het lawaai. Probeer er volgende woorden in te verwerken: verrassing, postbode en yoghurt. Je kan een woord op een kaartje schrijven en die in de broekzak van de speler stoppen, die moet tijdens de improvisatie het eruit halen en verwerken in het gesprek.

Dans

  • Kies drie bewegingen die te maken hebben met spelen op de speelplaats. Zet ze na elkaar zodat je een kleine bewegingszin bekomt. Voer die bewegingszin uit alsof je onder water bent (eventueel op muziek). Pas je bewegingen aan.

Dit was een laatste bijdrage over creatief denken in kunstzinnige activiteiten. In het kunstzinnig werken worden de kinderen uitgedaagd om (nieuwe, eigen) oplossingen te verzinnen voor beeldende probleemstellingen, muzikale, dramatische en dansante opdrachten die hen aangereikt worden.

Deze drie vaardigheden (divergent denken, flexibel denken en origineel denken) zorgen ervoor dat de kinderen verder gaan dan het evidente, de voor de hand liggende oplossing. Je kan ze verwerken in de opdrachtformulering maar ook als (side)coaching hanteren.

Koen Crul
Docent kunstzinnige vorming
KHBO Brugge
@koencrul

Beelden via Koen Crul

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s