Doe eens abnormaal man!

Dit lesidee gaat over gewoontes. Ik verzon het een paar jaar gelden, tijdens een schoolproject over creatief denken. Kiem heette het; je kan er informatie over vinden op de pagina ‘materialen‘. Ik heb de opdracht voor de kinderen hieronder compleet en vrijwel ongewijzigd weergegeven.

Mens houden van gewoontes. Ze doen alles graag precies op tijd. Om 7 uur opstaan, wassen, aankleden, ontbijten en dan op tijd naar school. Stel je voor dat je zomaar de klas binnenstapt wanneer het jou uitkomt, een uur te laat. Gewoontes zorgen ervoor dat alles op rolletjes loopt.

Maar wat als de wekker niét afgaat? Of je krijgt de deur van de badkamer niet meer open. Wat moet je dan? Dan moet je iets verzinnen. School bellen? Lastig als je in de badkamer vast zit. Of door het raam kruipen, in je ondergoed?

Gewoontes houden niet van anders. Ze willen niet gestoord worden. Ze zijn een beetje saai. Steeds het hetzelfde. Iedere avond de tafel afruimen, huiswerk maken, TV kijken en naar bed. In het weekeinde boodschappen doen. Kan dat niet eens anders?

Lesidee: Gewoontes onderzoeken en doorbreken

Grijze dagen – Gekleurde dagen

Deze oefening kun je in je eentje doen of met zijn tweeën.

In je eentje – Neem het weekoverzicht voor je. (Download hier de pdf van het weekoverzicht) Het ziet eruit als een soort agenda. Pak een grijs potlood (geen pen) en vul per dag in wat je ’s ochtends doet. Doe dat nauwkeurig, stap voor stap.

Als je klaar bent, denk dan na over deze vraag: Zijn er dingen die je iedere ochtend steeds opnieuw en in dezelfde volgorde doet?

Wat hoef je eigenlijk niet te doen? Wat kun je op een ander tijdstip doen? Wat zou je willen doen, maar doe je niet? En wat wil je niet, maar moet je toch?

Denk nu na hoe je iedere dag  anders kan laten beginnen.

Pak kleur-stiften en schrijf dwars over wat je al met potlood hebt geschreven. Hoe zien je nieuwe gekleurde ochtenden eruit? Gebruik voor iedere dag een andere kleur. Zet bij leuke dingen een zonnetje of een hartje, bij dingen die je vervelend vindt een donderwolk.

Met zijn tweeën – Maak ieder voor zich een weekoverzicht zoals je hierboven kunt lezen. Kijk daarna bij elkaar. Zien jullie verschillen? Of juist veel overeenkomsten? Help elkaar daarna om jullie weken te kleuren.

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s