Verknipte kunst

In Amstelveen, in het Cobra-museum, is momenteel een tentoonstelling van het werk van Paul Klee te zien. Misschien dat je de werken van deze kunstenaar niet zomaar voor de geest kunt halen bij het horen van zijn naam. Maar een paar afbeeldingen zijn denk ik genoeg voor herkenning. Klik hier voor extra informatie over de man en zijn werk. Voor dit lesidee is die informatie niet noodzakelijk.

Lesidee: Kunst verknippen

Toen ik de poster, die de tentoonstelling aanprijst zag, wist ik het meteen: “lesidee!”. Ik houd het hier kort en puntig, verzin zelf maar hoe je de les wilt aanvliegen. Het gaat in ieder geval o.m. over creatief waarnemen en alternatieven zoeken.

We gaan uit van het schilderij “Buste van een Kind” (1933). Zie je de kenmerkende lijnen die de geabstraheerde vormen van het kinderkopje aangeven? Daar gaat de schaar in!

Download hier het sjabloon dat we in de les gaan gebruiken. Print voor ieder kind een kopie. Laat de kinderen het sjabloon naar eigen inzicht inkleuren met zelfgekozen kleurmaterialen.
Dan komt het moment van de transformatie

De kinderen knippen – keurig langs de lijntjes – het kinderkopje aan stukken. Het echt feest kan nu beginnen. Laat de kinderen spelen met de vormen tot ze een mooie nieuwe vorm hebben gevonden.

De uiteindelijke constellatie van vormen plakken de kinderen op een nieuw stuk papier. Gebruik geen standaard stuk wit tekenpapier, maar bijvoorbeeld, pak-, krant-, kadopapier of ribbelkarton.

Alternatief: Geef de kinderen allerhande materialen waaruit ze de vormpjes kunnen knippen; vilt, karton, folie, etc.  Gebruik het sjabloon als model voor de vormpjes.

Je mag deze les als zeer geslaagd beschouwen als er vanuit dit ene simpele startpunt een tentoonstelling van unieke kunstwerken tot stand komt in de klas; uniek in vorm, kleur en textuur.

Extra: Rollenspel – laat kinderen zich verbeelden dat ze Paul Klee zijn. Paul Klee brengt een bezoek aan het museum van zijn verknipte kunstwerk. Wat vind hij ervan dat zijn kunstwerk aan stukken geknipt werd om nieuwe kunt mee te maken. Wat vindt hij van de afzonderlijke kunstwerken?

Beeldbronnen: Paul Klee – en.wikipedia.org; Bust of a Child – istanbularthouse.com; poster – paulborsboom.nl; overige – David van der Kooij

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Verknipte kunst

 1. Ad zegt:

  Hoi David,

  Goed gedaan weer man. Het stuk deed me denken aan een hoofdstuk in het boek Aquarelleren naar de grote meesters van Ettore Maiotti, misschien heb jij het zelfs wel in de kast staan. Over dag en nacht in de werken van Paul Klee.
  Keep on doing the good work!

  Groet,

  Ad

 2. Leuk! Ik ga vandaag naar de tentoonstelling van Paul Klee in het Cobramuseum ter voorbereiding van de schilderworkshop die ik zelf 21 april geef over Paul Klee en de kindertekening als inspiratiebron. Met volwassenen al schilderend op zoek naar het kind in zichzelf. Wie weet komt jouw lesidee daarbij ook nog van pas.

  • davidvdkooij zegt:

   Dank je wel Mieke, voor deze reactie. Ik woon bij het cobra museum om de hoek. zou je daar graag ontmoeten, maar helaas heb ik andere verplichtingen vandaag. Ik wens je veel plezier en succes met de workshop. Laat me weten hoe het gegaan is als je dat wilt.
   Groet,
   David

 3. Ha David, ik geniet altijd enorm van je blogs vanwege… ja inderdaad vanwege de vindingrijkheid die je steeds aan de dag legt bij het bedenken van creatieve lesideeën. Zoals deze naar aanleiding van de tentoonstelling van Klee. Daarom nomineer ik je voor de Liebster Award (google maar eens wat dat is, misschien wel inspiratie voor een nieuw lesidee!)

  • davidvdkooij zegt:

   Hoi Sigrid, Wat ontzettend aardig van je. Ik ga snel eens zien wat de Liebster Award precies is en hoe het werkt. Ik wet wel een paar andere bloggers die ook voor de Liebster in aanmerking kunnen komen. En een nieuwe lesidee, dat zou zomaar eens kunnen.
   Hartelijke groet,
   David

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s