De vroege mensch

Afdrukken(HGV knipsel) Ingeborg Dijkstra (@IngeborgDijkstr, steppingstonescoaching) vroeg in een tweet “Wat kunnen we van kinderen leren?”. Ik zeg: leren. Kinderen tonen ons wat de kern is van leergierig gedrag. Ik schrijf erover in “Het Grote VINDINGRIJKboek” in het hoofdstuk “Poeren en Roeren”. Hier een fragment.

De vroege mensch

>> Ik denk wel eens, wanneer je kleine kinderen aan de gang ziet in de zandbak, op het strand of ergens op een modderig stukje land, dan kijk je eigenlijk naar de vroege mensch. Zo zat de mens een half miljoen jaar of langer geleden ook, voorovergebogen met een stok te poeren en te roeren in de grond, zich afvragend wat hij daar allemaal ontdekte. De mens heeft altijd gepoerd en geroerd en we doen het nog steeds, al worden veel poer- en roersessies tegenwoordig gehouden met ruimtesondes of in laboratoria, volgestopt met kostbare elektronica. Maar kinderen poeren en roeren nog steeds het liefst in het zand en de modder. Zo bevredigen ze hun nieuwsgierigheid, die aangeboren lijkt te zijn. Al doende leren ze van alles, over hoe dingen aanvoelen, hoe je kunt graven, stapelen en bouwen. Tijdens hun onderzoeksspel vertellen ze verhalen aan elkaar, delen hun ontdekkingen – „Moet je kijken!” – Lachen, spelen en maken ruzie; leren, leren.

In de schoolbanken krijgen kinderen in hypersnel tempo de kern van wat de mens gedurende zijn bestaan heeft ontdekt en bedacht voorgeschoteld. Met name die dingen die we in onze maatschappij – die van nu – noodzakelijk achten om goed mee te komen. Dat doel nastreven is niet onverstandig, maar de nieuwsgierigheid, die de drijfveer is om autonoom te leren, komt daarbij nogal in het gedrang. Met directe gevolgen voor de intrinsieke motivatie van de kinderen om te leren. Wat weer tot gevolg heeft dat we kinderen „dwingen” om te leren door wortels en stokken van allerlei formaat te hanteren bij het overdragen van de lesstof. Je ziet het nog veel terug in de dagelijkse onderwijspraktijk. En het kan echt anders, door veel meer in te spelen op de natuurlijke nieuwsgierigheid die in ons allemaal zit.

De volledige tekst van dit hoofdstuk vind je in

Het Grote VINDINGRIJKboek

dat in het najaar van 2013 verschijnt
bij uitgeverij Leuker.nu

HetGroteVINDINGRIJKboek-coverthumb

Beeldbron: oermens – heerevelden.nl

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s