Langs de lijn! – kinderboekenweek 2013 #kbw13

AfdrukkenVeel sporten spelen zich af binnen de begrenzingen en structuren van lijnen. Rechte lijnen, hele en halve cirkels, soms met getallen erbij. In dit lesidee gaan we (weer) beginnen met een inventarisatie van wat er al is en dan nemen we dat (=vooronderstellingen) als springplank voor nieuwe verkenningen.

lijnen3  lijnen3lijnen1lijnen4Laat de kinderen op school of thuis afbeeldingen van sportvelden en -pistes verzamelen; als er maar lijnen op staan! Print ze uit of maak er tekeningen van. Leg ze op een rijtje, vergelijk ze, zoek overeenkomsten, verschillen en overGEENkomsten. Zo krijgen de lijnen een top-of-mind positie.

Je kunt vervolgens een aantal van de onderstaande opdrachten aanbieden:

  • Verzin nieuwe sporten met bestaande belijningen. Bouw eventueel een beperking in, bijvoorbeeld: neem een voorwerp uit de ene sport en gebruik die binnen de belijning van een andere sport.
  • Combineer elementen uit de ene belijning met die uit een andere. Welke sporten kun je hiermee spelen? Of kun je er misschien iets heel anders mee dan sporten?
  • Neem een bestaande belijning en verander die met de SCHAVEN denktechniek; Substitueren, Combineren, Herhalen, Aanpassen, Vergroten/verkleinen, Elimineren en Nieuw gebruik. Bekijk het e-college ‘De Ont-fiets-i-ficatie’ voor een korte toelichting.
  • Veel sportzalen hebben lijnen in verschillende kleuren op de grond om zo meerdere sporten te ondersteunen. Wat gebeurt er als we er delen van combineren?

Andere lijnen

Je kunt het domein van de sportveldbelijningen verlaten en bijvoorbeeld de volgende opdrachten geven:

  • Neem een sterrenbeeld. Ontwerp een sportveld door lijnen tussen de sterren te trekken. Welke interstellaire sport kan hier beoefend worden. Door wie?
  • Bekijk het stratenplan van de eigen woonwijk. Kies een aantal straten en wegen zodat ze te samen een krankzinnig sportveld vormen. Go Ahead!

Verzin zelf nog meer lijnenspel.

Hef FUN!

Beeldbronnen: American football field & American football spelers – en.wikipedia.org; Hercules -kuuke.nl; hamertjesspel – spelverhuurcentrale.nl

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s