Combine & Connect #2 (met KADOotje!)

AfdrukkenIn Het Grote Vindingrijkboek geef ik twee voorbeelden die illustreren hoe creatieve vondsten vaak – (misschien wel) altijd, is meer en meer mijn overtuiging – ontstaan door het combineren van twee eerder niet met elkaar verbonden ‘contexten’. Zo zijn klittenband en zelfreinigende ‘Lotus’-verf bedacht.

CC23 CC21 CC22CC24Een voorbeeld uit mijn eigen praktijk. Ik zat te mijmeren over het krijgen van ideeën, hoe wonderlijk mooi onze hersenen werken, dat er allerlei gedachten en creatieve vondsten in ontstaan. Ideeën borrelen in ons op, zo dacht ik, en HOPLA ik zag een pruttelende pot voor me: het Ideeëntoestel was geboren. Een vliegende theepot waarin nieuwsgierige lieden wonen die op ontdekkingsreis gaan en met alles wat ze ontdekken en meemaken nieuwe dingen verzinnen en maken: hersenen + theepot = Ideeëntoestel.

CC2-HITAls prettig tijdverdrijf – in de rij voor de kassa of wachtend op de trein – bedenk  ik af en toe welke ‘vreemde contexten’ er in voorwerpen en ideeën samen zijn gebracht. Ik zie een handzeeppompje en denk, handzeeppompje = pomp + zeep. Zo simpel is het. Vergiet = kom + filter. Ik heb er een klein spelletje van gemaakt en dat wil ik jullie vandaag kado doen.

  • Download het kopieer/werkvel
  • Druk tweezijdig af (als je een ‘achterkantje’ wilt)
  • Knip uit
  • Lamineer

CC2-pompjeMaak dan de ‘sommetjes’: pomp + zeep = handzeeppompje.*
Verzin zelf ook dit soort ‘sommetjes’ en maak extra kaartjes.

Lesidee

Dit kun je natuurlijk ook met je leerlingen doen. Geef ze het werkvel: knip de plaatjes uit en zoek de combinaties. Daarna maken ze hun eigen spelletje met afbeeldingen uit tijdschriften of van internet. Verzamel alle plaatjes en je hebt één heel groot ‘verbind-of-zoek-de-vreemde-contexten-spel’ Er worden vast ook allerlei nieuwe verbanden zichtbaar. Dat heet uitvinden. En dit was het lesidee.

Hef Vun!

*De andere ‘goede’ antwoorden zijn: Gereedschapkist + Achterzak = Zwitsers legerzakmes; Verf + Lotusblad = Zelfreinigende verf; Schoensluiting + Klissenplant = Klittenband. Maar zijn uiteraard ook andere antwoorden mogelijk, gewoon hard nadenken: Klittenband + Verf = ?

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s