De scholen zijn weer begonnen: Verbind!

AfdrukkenTeresa Cremin deed onderzoek naar de karakteristieken van leraren die het stimuleren en ontwikkelen van creativiteit centraal in hun onderwijs stellen. Samen met haar onderzoeksteam observeerde zij leraren die als creatief werden gekenschetst. Op basis van dit onderzoek kwam Cremin tot de slotsom dat creatieve leerkrachten vier pedagogische principes als leidraad nemen. Een van deze principes is ‘verbinden’, waarmee zij bedoelt: het leggen van verbindingen tussen wat de leerlingen (moeten/willen) leren en de wereld waarin zij (be)leven (Cremin, 2009).

verbind3 verbind1 verbind4verbind2Het bracht mij op een activiteit die als een rode draad door het schooljaar heen kan worden geweven. De centrale gedachte is om kinderen te laten nadenken over de vraag: ‘Hoe is wat ik (vandaag/deze week) geleerd heb relevant voor mij?’ Dit thema kun je op verschillende manieren uitwerken. Ik zie het volgende voor me.

Alle kinderen mogen op een gekleurd karton schrijven wat ze later willen worden of ondernemen: brandweerman, pizzabakker, wereldreiziger, YouTube celebrity, noem maar op. Hang alle kartonnetjes bij elkaar aan de muur. Ze blijven daar het hele jaar hangen.

Vraag de kinderen tijdens een kring- of klassengesprek: ‘Wat heb je vandaag (deze week) geleerd, dat van pas komt (belangrijk is) voor een van de ‘beroepen’ aan de muur?’ Doe dit regelmatig, minimaal 1x per week, en houd dit een schooljaar lang vol.

Bron:
Cremin e.a., 2009. Creative Teaching for Tomorrow, Future Creative CIC

Beeld:
Brandweerman – rhpreventie.nl; I did it! – stellamariscollege.nl; rode draad – unusual.nl; Teresa Cremin – stealtheducation.com

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De scholen zijn weer begonnen: Verbind!

  1. Ella zegt:

    Mooi!! Ik geef het door (op het juiste moment deze week, dat is ook een “kunst” om mensen te bewegen 🙂 ) aan mijn collega’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s