De Metaforische verkoper (verhaalkaarten)

AfdrukkenIn deze blogpost een voorbeeld van een van de 30 werkvormen die je kunt vinden in de reader ‘Nieuwe Werelden’ (met verhaalkaarten). Alle werkvormen uit de reader hebben betrekking op het werken met beeld, associaties, analogieën en metaforen. Je kunt deze werkvorm – uiteraard – met willekeurig welke reeks afbeeldingen doen. De werkvorm is geschreven vanuit het perspectief van gebruik door volwassenen (teamvergadering bijvoorbeeld). Prik daar doorheen en je kunt het met je leerlingen doen.

metafverkoper1 metafverkoper2 metafverkoper4 metafverkoper3Lezers van Het Grote Vindingrijkboek kunnen de reader en de verhaalkaarten toegemaild krijgen. Daar moet je wel iets voor doen. Wat, dat lees je in de vorige blogpost.

>>
De metaforische verkoper.

  • Doel: vanuit metaforen nadenken over vraagstukken, visievorming e.d.
  • Toepassing: team-/afdelingsbijeenkomst, verdieping, begripsvorming, voorstellen
  • Materialen: set verhaalkaarten
  • Aantal deelnemers: tot 25
  • Duur: minimaal 10 minuten

Werkwijze

Deze oefening kan gebruikt worden om binnen een groep wederzijds inzicht en begrip te krijgen voor verschillende percepties van een bepaald thema. Als voorbeeld nemen we hier een ‘verkoper’. Wat vinden de deelnemers wat een verkoper voor een persoon is? Welke persoonlijkheidskenmerken horen daarbij? Gebruik de verhaalkaarten om het gesprek daarover op gang te brengen. In het midden van de kring legt u de verhaalkaarten (al dan niet met de afbeelding naar beneden) uitgespreid op de grond of tafels neer. De deelnemers trekken ieder een kaart. Geef een halve minuut de tijd om de kaart te bekijken en vraag de deelnemers om gedurende die halve minuut eigenschappen van de afbeelding op te sommen.

Een deelnemer begint en moet een vergelijking maken tussen ‘verkoper’ en de afbeelding op de kaart, en wel op een gemeenschappelijke eigenschap tussen de afbeelding en ‘verkoper’. Op de kaart staat bijvoorbeeld een haai. De deelnemer zegt hardop: ‘Een verkoper is als een haai, want hij moet gehaaid zijn.’ Als er een trap is afgebeeld dan kan de deelnemer bijvoorbeeld dit zeggen: ‘Een verkoper is als een trap, want hij wil altijd hogerop.’

Laat de deelnemer als hij aan de beurt is geweest een volgende deelnemer aanwijzen. Deze oefening is zoals al eerder gesteld bruikbaar voor ieder willekeurig begrip, issue of vraagstuk dat u met een groep wilt verkennen.
<<
metafverkoper5metafverkoper6

 

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s