Vertaal dit maar eens! Codex Seraphinianus

AfdrukkenIk heb mezelf een heel mooi cadeau gegeven. Codex Seraphinianus heet het: Het boek van Serafini. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Het is een prachtig geïllustreerd boek geschreven in een door de schrijver-tekenaar bedachte cryptische taal. Luigi Serafini (architect, industrieel ontwerper, designer) maakte het eind jaren 70 vorige eeuw.

codex3 codex2 codex5 codex4codex1Er zijn in de loop der jaren diverse prachtige uitgaven van verschenen. Het is een lust voor het oog en vreselijk mysterieus. Je hebt het gevoel dat je een boek over het leven op een andere geheimzinnige planeet in je handen hebt. Een wereld die lijkt op de onze, maar je ziet al heel snel dat dat helemaal niet het geval is – dat het inderdaad alleen maar LIJKT – en dat de taal waarin het geschreven is een vreemde niet te ontcijferen taal is. Velen hebben hun hoofd gebroken over de vertaling van ‘de codex’, op internet vind je veel websites met ‘voorlopige resultaten’ en wanhopige pogingen. Want het lijkt er toch wel op dat de schrijver er iets in ‘verstopt’ heeft. In het boek staan summiere aanwijzingen en verwijzingen die… maar misschien zijn het doodlopende sporen…

Er zijn ook een aantal webpagina’s – volop mag ik wel zeggen – met afbeeldingen van alle bladzijden van het boek (maar als je het in je handen houdt, dan is het pas echt!).

Ik wil het volgende lesidee voorstellen: Print een pagina uit met afbeelding en tekst en vraag aan je leerlingen om die te vertalen. Dat kan op twee manieren: de leerling gaat proberen de code van de codex te kraken – dat mag natuurlijk al lijkt het me onbegonnen werk. Of de leerling fantaseert een tekst bij de tekening die de onbegrijpelijke oorspronkelijke tekst kan vervangen c.q. betekenis geeft aan de illustraties.

Is gewoon leuk en het prikkelt de fantasie enorm.

Hef vun!

PS: info en materiaal (= top ijsberg):

codex7 codex9 codex6 codex8

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Vertaal dit maar eens! Codex Seraphinianus

 1. Hans Stavleu zegt:

  Waanzinnig mooi!
  Je lesidee ga ik doen met mijn studenten. Thanks, David.

  • davidvdkooij zegt:

   Hoi Hans,
   Graag gedaan! Ik ben uiteraard erg benieuwd wat jouw studenten er van ‘bakken’. Dat lijkt me een mooie voor ene bespiegeling van jouw kant op de blog van C.D.O.
   David

 2. Wat een wonderlijk boek! Had er nooit van gehoord. Alleen al voor het onder de aandacht brengen van dit waanzinnige boek ben ik je dankbaar, David.

 3. davidvdkooij zegt:

  Het is echt een aanrader Jenny. Deze kocht ik via The Bookdepositry, aanzienlijk goedkoper dan Bol.com.

 4. Dominique van de Looij zegt:

  Kreeg het boek toevalligerwijs twee dagen later cadeau. Geweldig! Heb meteen de pagina met het bos-op-het-hoofd uitgeprobeerd in mijn groep 5/6.’ Waar is het handig voor òf hoe kom je er vanaf’ was de opdracht. Pittig maar er kwamen erg creatieve oplossingen uit!

  • davidvdkooij zegt:

   Dat is een mooi kado zeg! Ik ben benieuwd naar de creatieve oplossingen. Kun je daar bijvoorbeeld een foto of scan van maken, die zou ik graag hier delen. Een ander idee, wat bij mij opkomt: misschien wil je hierover een gastblog schrijven voor de website http://www.creatiefdenkeninonderwijs.nl ?

   • Dominique van de Looij zegt:

    We hadden deze keer niet getekend maar opgeschreven. Enkele ideeën: Bij het bos op het hoofd: Zou geweldig zijn als er dan ook reeën en vossen in zouden komen wonen. Je kan er ook heel goed een hond z’n vacht kammen. Bij de klimop om been: heel handig als harnas of als camouflage. De hand met gras was vooral erg handig voor boeren die hun koeien eten wilden geven, maar ook geschikt voor poezen. De bloemen in de oren zorgen dat je nooit meer een bloemetje hoeft te kopen voor een verjaardag maar zijn ook leuk als oorbel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s