In 2007 ondekte ik KIEM. In mijn hoofd. Ik was op zoek naar een pakkende manier om creatief denken in de klas aan te bieden. Het waren mijn eerste schreden op het pad van creatief denken in onderwijs. En zoals dat vaak gaat bij een creatieve ingeving: je denkt er wekenlang hard over na om het vervolgens volkomen onverwacht te krijgen. In dit geval in bed bij het wakker worden. Ik dacht half hardop ‘we gaan op reis!’
En de reis voerde naar KIEM: een eiland waar je in een onderzeeër naar toe reist (vertrekplaats = geheim uiteraard) en waarvan je met een luchtballon weer naar huis keert. Met KIEM heb ik menige uren op verschillende scholen in verschillende klassen met honderden kinderen doorgebracht. Ik leerde er veel van: van het doen, van de kinderen en de leerkrachten. Dingen die mij in staat stelden en motiveerden om me verder te ontwikkelen in creatief denken en de toepassing ervan op school. Zonder KIEM geen Vindingrijk, geen Ideeëntoestel of CDO (Creatief Denken in Onderwijs).
In de vorige blogpost – waarin je de verhaalkaarten van KIEM kunt downloaden – beloofde ik dat ik in deze periode – nu het 10 jaar geleden is dat ik KIEM ontdekte – het materiaal van KIEM via Vindingrijk ter beschikking stel aan wie het maar wil.
Hieronder vind je links naar de materialen die horen bij het eerste KIEM project – ja, ja, er is ook een tweede en nog een aantal ‘spin-offs’. Centraal daarin staat de reisgids, het leesboekje voor de kinderen. Maar er is ook een handleiding Wenken voor reisleiders, een landkaart en een tekening van het Eiland (die maakte ik op dezelfde dag dat ik wakker werd en dacht ‘we gaan op reis!’ die gebruikte om een klassieke wandplaat op stokken van te maken).
Download hier:
Reisgids voor de creatieve wereld van KIEM
KIEM landkaart, vogelvlucht en introductie-poster
In de volgende blogpost: KIEM – de ontdekking van het reisbureau.
Wat bijzonder genereus om al het materiaal ter beschikking te stellen. Het ziet er fantastisch uit. Ik ga het op mijn gemak doorkijken. Dank!
Beste Iris,
Kiem was voor mij een belangrijk project en ik heb het gevoel dat het veel kinderen op de juiste plek heeft geraakt, ook leerkrachten en begeleiders. Omdat ik in de loop der jaren andere samenwerkingen ben aangegaan en andere projecten heb gelanceerd bleef KIEM verder verborgen voor potentiële bezoekers. Dat is toch zonde. Vandaar. Ik hoop dat je er het nodige mee kunt voor jezelf en anderen om je heen. Sta je voor de klas?
Groet,
David
Dag David,
Ik heb een bedrijf in creatieve taalactiviteiten en sta vanuit die rol regelmatig als gastdocent voor de klas. Het ontdekkend leren en het verbinden van zoveel mogelijk vakken met elkaar ligt mij na aan het hard.
Hartelijke groet,
Iris
Plusklas
Beste Barbara,
Een korte en bondige reactie van jouw kant: Plusklas. Ik ben benieuwd naar een korte toelichting. Bedoel te zeggen dat dit enkel geschikt is voor een plusklas? Of dat er eigenlijk alleen maar ruimte is voor op een plusklas? Benieuwd dus.
Dag David,
Mijn bedoeling was het via de mail door te sturen en voor de plusklas te gebruiken. Ik zag later pas dat het een reactie was. Excuus voor dit korte antwoord. Het is zeer interessant voor veel leerlingen. Op dit moment zie ik mogelijkheden in de plusklas. Niet alle collega’s zouden dit georganiseerd kunnen krijgen in de reguliere groep. Hopelijk is deze reactie wat duidelijker!!
Gr, Barbara
Dank voor je toelichting Barbara,
Ik herken je opmerking m.b.t. het georganiseerd krijgen in de reguliere groep. Hoewel ik tegelijkertijd weet dat wanneer leerkrachten wat meer vertrouwd raken met het begrip creatief denken en de pedagogisch-didactische implicaties ervan, zij er goed in slagen om dit een plek te geven binnen het reguliere programma. Maar daar moeten inderdaad eerst een aantal muntjes voor vallen. Veelplezier met KIEM!
David
Dag David, vanaf welke leeftijd kun je Kiem in de plusklas inzetten? Het ziet er zo fantastisch uit. Heb je de landkaarten nog in het echt? Alvast bedankt voor je reactie. Groetjes Saskia
Dag Saskia, Kiem is ontwikkeld met groep 6-7 in het achterhoofd. Maar ik heb in de praktijk met KIEM gewerkt in alle groepen van 1 tot 8. Het aan de begeleider om de vertaalslag te maken. Ook werkte ik met plusklassen (groepen 5-8). Hier ontwikkelde ik samen met de begeleiders wat extra opdrachten voor.
Zie KIEM als een raamwerk met suggesties, de begeleider zal de vertaalslag maken. KIEM was ook een ‘eerste proto-type’ van wat later het Ideeëntoestel is geworden. vorige week gaf ik een praatje en workshop bij Talentnetwerk Brabant waar Plusklas DOEN met het ideeëntoestel werk en daar erg enthousiast over is.
Ik heb nog wat landkaarten over, maar geen boekjes meer. Wellicht dat ik ze ergens de komende tijd weer via een webwinkel zal verkopen, maar dat staat wat lager op de prioriteitenlijst.
Met beste groet,
David