KIEM – De ontdekking van het reisbureau

Nadat ik KIEM had ontdekt en in kaart gebracht, volgde ik een ‘Deskundigheidstraining voor toegepast creatief denken’ bij het Centrum voor de Ontwikkeling van Creatief Denken (cocd.org). Bij deze training kon je er voor kiezen om een meesterstuk te maken. Het leek mij alleen maar logisch om verder te bouwen aan KIEM en ook om het gehalte aan creativiteit stimulerende uitvoering en opdrachten optimaal te maken.

kiem2-2 kiem2-4kiem2-1kiem2-3Daarbij werd ik gecoacht door Manu De Bruyn – in creativiteitskringen een icoon – en ik ben er trots op na al die jaren (het was 2008) nog steeds bevriend met haar te zijn.

winkelruit1Het idee was om een cyclus te bouwen waarin een scholier het eiland ontdekt (via een geheimzinnig reisbureau) er naartoe reist en daar dan allerlei avonturen beleeft. Deel een van de cyclus werd ‘De ontdekking van het reisbureau’ en tegelijkertijd mijn meesterstuk voor de opleiding. Met een kleine zijsprong (zie volgende blogpost over KIEM) is het daarbij gebleven. Ik werd ingehaald door veranderende werkzaamheden en later ben ik samen met Anouk Wissink en Peter te Riele ‘from scratch’ begonnen aan de bouw van wat het Ideeëntoestel is geworden. Nogmaals, zonder KIEM zou er geen Ideeëntoestel zijn geweest.

winkelruit2Hieronder kun je ‘de folder’ van het Reisbureau downloaden en het werkboekje met opdrachten waarin het verhaal van de scholier Jasper zich ontrolt. En een soort handleiding met ideeën en tips om de lessen mee vorm te geven. Het is een beetje gedateerd: wel mobieltjes en iPods maar geen smartphones. Een aantal opdrachten in het werkboekje verschenen al eerder op Vindingrijk.

De foto hierboven nam ik onlangs in Delden. Je kunt je misschien wel voorstellen dat er een kleine schok door me heenging.

Ik hoop dat jullie er weer inspiratie mee opdoen voor in de klas. Gebruik het vrijelijk.

De ontdekking van het reisbureau (pdf 4 Mb)

Werkboekje (pdf 1,7 Mb)

Wenken voor reisleiders – KIEM reisbureau (pdf 1,9 Mb)

 

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s