Wat nou, na-apen?! Na-mensen zul je bedoelen!

Ze zijn weer uitgereikt, de Ig-Nobel prijzen. Niet te verwarren met de ‘normale’ Nobelprijzen. Ig-Nobel prijzen worden uitgereikt voor wetenschappelijk onderzoek – net als de ‘gewone’ Nobelprijzen – maar dan voor onderzoek dat je eerst doet lachen en daarna nadenken. Dit jaar vielen de prijzen onder meer op onderzoek naar ‘achtbaanritten tegen nierstenen’ en ‘menselijk speeksel als schoonmaakmiddel’. Ook werd vastgesteld dat apen mensen bijna net zo goed na-apen als mensen apen.

Lees hier het nieuws item op NOS.nl

Het zette mij aan het denken over onderzoekend leren: kinderen leren om onderzoeksprojecten aan te pakken zoals wetenschappers dat doen. Onlangs sprak ik samen met kunstenares Femke van Os nog met Sanne Dekker en Johan van Baren-Nawrocka, beiden verbonden aan het Wetenschapsknooppunt van de Radbouduniversiteit. We hadden het vooral over het formuleren van ‘de vraagstelling’ en de hypothese waarmee een onderzoek wordt vormgegeven. Het stellen van een goede onderzoeksvraag is een van de lastigste stappen in het proces van onderzoekend leren, zo wisten Sanne en Jan ons te vertellen. Om een lang verhaal kort te maken, we kwamen zelf met een vraagstelling: Zouden verbazingwekkende ‘out-of-the-box’ ervaringen de kwaliteit en diversiteit van te verzinnen vraagstellingen beïnvloeden? Iets om ook daadwerkelijk te gaan onderzoeken? Daar komen we vast later nog weer eens op terug…

Voor wie interesse heeft in Onderzoekend Leren en daar al dan niet al mee actief is: lees het hoofdstuk ‘Leidraad voor een project onderzoekend leren’ in de laatste uitgave van ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’. Je kunt dat en veel meer vinden en downloaden van de site van het wetenschapsknooppunt van de Radbouduniversiteit (WKRU.nl).

Je vindt er ook de poster waarop de stappen van het proces van onderzoeken leren staan weergegeven en een afbeelding van het illustere ‘vragenmachientje’.

En ga in januari naar de Winterschool! Misschien komen we elkaar daar wel tegen.

 

Verder hier nog een paar lesideeën die eerder op deze site zijn gepubliceerd waarmee je meteen ‘wetenschappelijk kunt doorbreken in de klas!’
Hef vun.

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s