Materialen

KIEM – Creativiteit ontdekken

Dit mag je niet missen: een reis naar KIEM. Stap in de duikboot van rederij Diepdenkerij en maak samen met kinderen in de klas een Verhalentoer over dit geheimzinnige eiland waarvan niemand precies weet waar het ligt.

Een magische combinatie van een belevingswereld, creatieve denktechnieken en een rijk pallet aan mogelijkheden voor taal– en expressielessen. Doe jezelf en de kinderen in de klas creativiteit kado met dit prachtige project, waarmee je – met een klein beetje creativiteit – taal- en expressiedoelstellingen kunt invullen.

Download Kiem materialen

Brainstorm! Brainstormen met Marja en Moes

Brainstormen met Marja en Moes, is een lessencyclus om creatieve ideeën te krijgen in de klas. Brainstormen komt van pas wanneer er behoefte is aan nieuwe ideeën; als start van een project (bijv. over duurzaamheid of ondernemerschap), binnen de geschiedenisles (what-if scenario’s), natuur & techniek en wereldoriëntatie. Brainstormen daagt uit, motiveert en helpt analytische en creatieve denkvaardigheden te ontwikkelen en toe te passen.

In deze lessencyclus wordt aandacht gegeven aan het proces en de spelregels van een productieve brainstorm. Er wordt volop aandacht gegeven aan creatieve denktechnieken die het zoeken naar originele ideeën stimuleren. Kinderen die weten hoe ze moeten brainstormen, kunnen gestructureerd problemen analyseren en oplossen, zij hebben daardoor meer vertrouwen in zichzelf en anderen.

Naast het oplossen van vraagstukken is de toegevoegde waarde van brainstormen dat de leerlingen:

  • meer betrokken raken bij de wereld ons heen,
  • complexe uitdagingen aan kunnen en dúrven gaan,
  • op zoek gaan naar creatieve oplossingen,
  • leren samenwerken aan een gedeeld doel.

Productbeschrijving
Het lesmateriaal voor in de klas is kleurrijk vormgegeven met o.m. illustraties van Marja & Moes. Het bevat een poster waarop de lesstof staat, 15 identieke hulpkaarten (A4) voor de kinderen en een handleiding voor de leerkracht. Marja & Moes geven daarbij op hun geheel ‘eigen-wijze’ manier commentaar.

Auteur: David van der Kooij
Uitgever: Uitgeverij OMJS en Denken Om Een Hoekje

Brainstormen met Marja en Moes kun je bestellen in de webwinkel van Onderwijs Maak Je Samen.

Verhaalkaarten

Beelden spreken een universele taal en helpen om verhalen te vertellen. De verhaalkaarten zijn een bron van inspiratie voor een veelheid aan toepassingen, op school voor in de klas, in de team-kamer op het werk of tijdens een training. Maar ook geschikt voor intervisie of reflectie

Verhaalkaarten zijn helaas niet meer in druk verkrijgbaar. Maar hier kun je ze downloaden in een pdf bestand. Zelf knippen en lamineren. Maar dan heb je wel wat. Net als met de reader Nieuwe Werelden met Verhaalkaarten met 10-tallen werkvormen voor leraar, coach of begeleider.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s