Materialen

Op deze pagina vind je informatie over (les)materialen die jou en je leerlingen kunnen helpen om creativiteit en creatief denken te ontwikkelen, maar ook om creativiteit te gebruiken bij het leren. Sommige van deze materialen heb ik zelf gemaakt – dus ja, dit is een soort van reclame – en de meeste zijn verkrijgbaar in de webwinkel van Onderwijs Maak Je Samen, waar je nog veel meer inspirerende producten kunt vinden.

KIEM – Creativiteit ontdekken

Dit mag je niet missen: een reis naar KIEM. Stap in de duikboot van rederij Diepdenkerij en maak samen met kinderen in de klas een Verhalentoer over dit geheimzinnige eiland waarvan niemand precies weet waar het ligt.

Een magische combinatie van een belevingswereld, creatieve denktechnieken en een rijk pallet aan mogelijkheden voor taal– en expressielessen. Doe jezelf en de kinderen in de klas creativiteit kado met dit prachtige project, waarmee je – met een klein beetje creativiteit – taal- en expressiedoelstellingen kunt invullen.

Download Kiem materialen

Mocht je in de buurt zijn dan heb ik nog kaarten en boekjes ‘in druk’. Mail v.t.v. even voor een afspraak en je krijgt er 5 gratis mee en ieder volgende exemplaar voor één euro. Zolang de voorraad strekt.

Brainstorm! Brainstormen met Marja en Moes

Brainstormen met Marja en Moes, is een lessencyclus om creatieve ideeën te krijgen in de klas. Brainstormen komt van pas wanneer er behoefte is aan nieuwe ideeën; als start van een project (bijv. over duurzaamheid of ondernemerschap), binnen de geschiedenisles (what-if scenario’s), natuur & techniek en wereldoriëntatie. Brainstormen daagt uit, motiveert en helpt analytische en creatieve denkvaardigheden te ontwikkelen en toe te passen.

In deze lessencyclus wordt aandacht gegeven aan het proces en de spelregels van een productieve brainstorm. Er wordt volop aandacht gegeven aan creatieve denktechnieken die het zoeken naar originele ideeën stimuleren. Kinderen die weten hoe ze moeten brainstormen, kunnen gestructureerd problemen analyseren en oplossen, zij hebben daardoor meer vertrouwen in zichzelf en anderen.

Naast het oplossen van vraagstukken is de toegevoegde waarde van brainstormen dat de leerlingen:

 • meer betrokken raken bij de wereld ons heen,
 • complexe uitdagingen aan kunnen en dúrven gaan,
 • op zoek gaan naar creatieve oplossingen,
 • leren samenwerken aan een gedeeld doel.

Productbeschrijving
Het lesmateriaal voor in de klas is kleurrijk vormgegeven met o.m. illustraties van Marja & Moes. Het bevat een poster waarop de lesstof staat, 15 identieke hulpkaarten (A4) voor de kinderen en een handleiding voor de leerkracht. Marja & Moes geven daarbij op hun geheel ‘eigen-wijze’ manier commentaar.

Auteur: David van der Kooij
Uitgever: Uitgeverij OMJS en Denken Om Een Hoekje

Brainstormen met Marja en Moes kun je bestellen in de webwinkel van Onderwijs Maak Je Samen.

Verhaalkaarten

Beelden spreken een universele taal en helpen om verhalen te vertellen. De verhaalkaarten zijn een bron van inspiratie voor een veelheid aan toepassingen, op school voor in de klas, in de team-kamer op het werk of tijdens een training. Maar ook geschikt voor intervisie of reflectie

Verhaalkaarten zijn helaas niet meer in druk verkrijgbaar. Maar hier kun je ze downloaden in een pdf bestand. Zelf knippen en lamineren. Maar dan heb je wel wat. Net als met de reader Nieuwe Werelden met Verhaalkaarten met 10-tallen werkvormen voor leraar, coach of begeleider.

De tafel een keer anders

Tafels stampen is voor veel kinderen behoorlijk lastig. De meesten komen er wel, maar 7 x 8? Door de abstracte cijfer- en getallenwereld van de tafels tot leven te wekken in de dagelijkse omgeving, ontstaan alternatieve en succesvolle manieren om tafels te automatiseren.

De tafel een keer anders’ is een kaartenset met afbeeldingen, vragen en activiteiten om de tafels van 2 t/m 9 te oefenen.
Met ‘De tafel een keer anders’ krijgen leerlingen al doende inzicht in de tafels. En wel door op verschillende manieren handelend te oefenen. Met eenheden die ze maar al te goed zelf kennen. Denk aan twee pinda’s, de vier wielen van een auto en de zeven dagen van de week. De achterzijde van de kaart laat telkens ander herkenbare tweetallen, viertallen en zeventallen zien. Zo oefenen uw leerlingen ongemerkt alle tafels van 2 tot 9. Daarmee is De tafel een keer anders een effectief hulpmiddel voor iedere klas waar zelfstandig werken en differentiatie plaatsvindt.

Het lespakket bestaat uit:

 • Twee kaartensets om de tafel van 2 t/m 9 te oefenen.
 • Materiaal: stevig geplastificeerd A5 formaat (hygiënisch!).
 • Vrij te kopiëren leerlingenkaart om vorderingen bij te houden.
 • Docentenhandleiding met didactische aanwijzingen en toelichting.

Auteur: Peter te Riele

De tafel een keer anders kun je bestellen in de webwinkel van Onderwijs Maak Je Samen.

Mindmappen met Marja en Moes

Je hebt vast wel eens van mindmappen gehoord. Of je bent vertrouwd met het begrip ‘woordveld’. Toch is het niet hetzelfde. Je zou kunnen zeggen dat een mindmap verder gaat waar een woordveld stopt. Een woordveld is een prachtig middel om begrippen te verkennen en te verankeren. Een mindmap voegt daar veel aan toe. Informatie uitdiepen, ordenen en op toegankelijke wijze weergeven, gebruik makend van kleur en tekeningen. Om het daarna nooit meer te vergeten.
Mindmappen gebruikt zowel de logische en talige capaciteiten van onze hersenen als onze ruimtelijke en beeldende vermogens. Dat leert leuk, snel en effectief. Marja en Moes bieden een kort lesprogramma over mindmappen waar jij en je leerlingen direct profijt van hebben.

Een lespakket bestaat uit:

 • 2 posters voor aan de muur in de klas, waarop Marja en Moes op hun geheel ‘eigenwijze wijze’ mindmappen uitleggen
 • 15 – identieke – hulpkaarten voor de leerlingen
 • 1  handleiding voor de leerkracht (6 pag. A4)

Mindmappen met Marja en Moes s helaas niet meer verkrijgbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s