Geluid in zicht!

Vandaag is de vloer voor Martin Dogger, die ons al eerder verraste met het lesidee ‘de Kakofonische Drinkplaats‘. Geniet van het onderstaande lesidee, waarin de pwrtschsssss, kabadaroemboems en flrtschrgrgrrpsstjs je om de oren vliegen! Dank Martin, voor je bijdrage.

Bij besteding van enkele euro’s aan kinderboeken krijg je in de Kinderboekenweek het Kinderboekenweekgeschenk cadeau. Op die manier krijgt je boekenkast een extra uitbreiding, en dat is altijd lekker. Lezen kan je naar verre werelden brengen, het prikkelt je fantasie, heerlijk.

Afgelopen jaar was het boekje ‘Bert en Bart redden de wereld’ het cadeau. Hierbij spelen twee jongens, Bert en Bart, met een gootsteenplopper en een stofzuigerbuis. Uiterst gevaarlijke en destructieve wapens, met bijbehorende geluiden. In die geluiden zit het lesidee van vandaag verstopt. Verzin een geluid uit een strip, en maak hier het bijbehorende ‘woordplaatje’ bij.

Als eerste is het lekker om het filmpje van ‘B&B redden de wereld’ te laten zien. Het is een lekker, vlot filmpje met op de achtergrond genoeg leuke geluidjes. Geconcentreerd luisteren dus, maar voor een C.B.E. agent* is dat natuurlijk gesneden koek.

Lees daarna een stukje voor uit het boekje van B&B. Het gedeelte waarin ze met de Zurghs praten en voordoen hoe gespeeld wordt dat de wereld wordt vernietigd, leent zich hier goed voor. Daar worden veel geluiden in gemaakt.

En dan begint de grootste pret met de kinderen. De taak voor hen is, om een geluid te maken dat past bij een wapen. En dit geluid moet natuurlijk opgeschreven worden. Grote kans dat de bgghhhzzz’s, pprrfrffffff’sen diciicicickk’s je om de oren vliegen!

Het filmpje kan je eventueel voor een tweede keer laten zien. Laat kinderen de verschillende geluiden nadoen (de zapper die gebruikt wordt, de aankomst van het ruimteschip, de vlinder die de stofzuigerbuis pakken). Het taalgevoel van de kinderen wordt gestimuleerd en het valt nog niet mee om die geluiden zo goed mogelijk na te bootsen.

Resultaat van workshop op OBS De Schatkamer Zwolle

Als afronding gaan de kinderen zelf aan het werk. Op een wit papier schrijven, kleuren en ontwerpen zij hun geluiden.

Veel plezier gewenst!

Martin Dogger
Leerkracht OBS De Schatkamer Zwolle
@martindogger op Twitter

*C.B.E. agent = Bekijk hier alle lesideeën m.b.t. het Central Bureau of Exploration

Beeldbronnen: ontploffend schip – Asterix op Corsica; kapow! – mindlessones.com; Wolverine, X-men – marvel.wikia.com; Bert en Bart redden de wereld – screenshot youtube;

Over davidvdkooij

Passie voor Creatief Denken en Onderwijs.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Geluid in zicht!

  1. rooszietalles zegt:

    Geweldige les! Bedankt voor de inspiratie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s